Tuesday, November 17, 2009

Stop Following...

Td masa tgh kemas kini blog, aku terasa nk stop follow blog - blog yang kurang menarik. so dalam banyak banyak blog yg aku dah stop aku tejumpa satu blog yg amat bernilai bg aku. then aku notice satu benda. aku penah follow satu blog ni. lebih kurang 2 tahun aku follow blog dia. penuh cerita yang telus dan jujur. Dia memang menarik dan merupakan seorang insan yang berfikiran luas dalam aspek kehidupan. "the storyteller" yang dah meninggal dunia pada JULAI 2009.


hanya tinggal kenangan:



stop to follow u Min, rest in peace ok?



maybe ni last comment dari Allahyarhamah:



gambar jenazah yasmin


tak salah kalu kita slalu ingat kematian, bukan?

Wednesday, October 21, 2009

meet my new baby, iMah



semalam baru lepas hand to hand dengan baby baru ku, iMah aka MACPRO baru sampai kat opis. try render satu file aftereffect, perh~ laju gak! 3x more powerful than previous iMac. bagus bagus~ hee~

Sunday, September 6, 2009

JIWA KELAJUAN


p/s:It matters little how much equipment we use; it matters much that we be masters of all we do use.

Tuesday, September 1, 2009

DALAM KEPOMPONG IBU


s a t u b u l a n s a t u h a r i

p/s: The beauty of her was the first expression of my photography.

Thursday, August 27, 2009

Friday, August 21, 2009

Monday, August 17, 2009

Jalan jalan cari ilmu

http://thedesigninspiration.com/articles/60-most-stunning-typography-inspiration-of-all-time/

http://thedesigninspiration.com/fonts/heaven/

http://thedesigninspiration.com/articles/30-fantastic-hdr-photos-by-grey-jones/

http://www.toxel.com/tech/2009/06/06/12-unusual-and-creative-alarm-clocks/

http://www.webdesignerdepot.com/2009/08/our-favorite-tweets-of-the-week-aug-9-aug-15-2009/

*cakera xberputar lagi~

Sunday, August 16, 2009

So, how do find me?



actually, dah 2 orang kawan lama aku cari aku kat google. seronok gak bile dapat msg or call dari kawan lama yg dah 10 tahun tak jumpa. Derang cari aku kat google. the latest news was last night, got phone call from someone

"dude, ko penah skolah kat St Columba Miri, ek??"

yer, ni sape ni?

"aku faizal la! kita satu kelas dulu, ingat tak??"

lah, faizal kontot tuh ke? demm, camner ko dpt phone aku ni?

"dude, aku search ko kat google beb, taip nama ko, then kuar ko nyer fotopages.. hahaha"

Hahaha~ shit!

Monday, July 13, 2009

Naskhah Hasil Nukilan Ayahanda






(klik pada gambar utk download brochure ni~)


Promote skek hasil kerja ayah aku kat sini. Buku ni memang byk menceritakan tentang sifat MELAYU serta pemikirannya di Malaysia. Jika anda peminat politik dan bersedia menerima PENDAPAT DAN PANDANGAN dari pelbagai sudut, inilah buku yang dicari.

HARGA: 20 se unit
DELIVERY POS LAJU:
1 UNIT + POS LAJU (RM2) = RM22
*DELIVERY within ONE WEEK


All payment must be made
100% in full.

Payment Information
Maybank: 163019329806
Name: Abd Raffar Bin Mat

CONTACT
Ringcaller: 019 987 1948
Email: cyruscope@gmail.com
hjraffar.blogspot.com




Wednesday, June 24, 2009

My Big Day


Selamat Hari Lahir Cyrus aka Fadhlul Ain B Abd Raffar

Terima kasih kepada semua yang wish aku semalam. Korang sume memang besh giler!



Friday, June 19, 2009

Asimilasi


So, kat mane nak stat ek? Pikir jap~.

Sejak kecik aku dibesarkan di byk tempat luar n dalam negeri. Sebelum tadika, parents aku menetap di Eropah 1 setahun dan di Madinah selama 5 tahun. Aku sempat tadika kejap di Arab Saudi di sebuah sekolah tadika philiphine bersama abang aku. Balik Malaysia aku masuk tadika lagi kat TADIKA SEMPORNA. Lepas tuh trus masuk darjah satu.


Persekolahan aku ni memang byk kalu nk diceritekan. Start darjah satu smpai darjah 3 kat Sekolah Rendah Taman Seri Gombak.


Darjah 4 aku dibesarkan di Miri, Sarawak selama 5 tahun. So, aku memang byk dpengaruhi oleh budaya barat masa tuh sbb kat sane boleh kata semua semua umah ada parabola. Parabola ni bleh access siaran terus dari luar tanpa cut or edit. Skg dah ada astro yang kerjanyer bawak masuk benda luar n edit then baru salurkan ke Malaysia. Masa kat sarawak, aku byk kenal budaya n belajar dialek Sarawak. Ada skali time balik raya kat banting, aku ter”berborak” dialek Sarawak ngan macik aku, hehe, tersilap. Bg aku tempat paling besh ialah Miri. Sbb kawasannyer yang cepat membangun n tak crowded, tak ramai orang. Dan bagi aku Miri lebih update dari segi culture n sosial berbanding tempat lain termasuklah KL. Contoh yang aku nampak masa tuh skateboard dan inline skate. Masa tuh 1992/1993 kat miri dah ramai main skate, tp d kL orang stat giler skate dalam 1996/7 kat tv pon baru siarkan benda tuh. Aku tak tau ler kalu ader yang underground nyer skaters dah lama kn, tp yang comercialnyer kalu tak salah aku 1997 kut. Cam tuh ler.


Sekolah rendah kat Sayed Othman, Miri dan sekolah menengah kat St Columba. Orang sarawak kebanyakannyer peramah giler. Aweks putih putih plak, adess geram aku. Pergaulan kat sana ok la.. tp memang terlalu bebas bila dah meningkat remaja. Mybe kat sana kurang didikan agama kut. Sosial yang terlebih lebih berbanding KL. Kawan? Memang ramai, smpai skrg aku still berhubung ngan kawan di Sarawak.


Teringat masa aku masuk UTP dulu, kenal seorang budak ni, aku mcm pernah jumpa jer dier so aku tegur. Dah lama tuh baru tau yang dier pernah satu tuisyen ngan aku masa kat sarawak dulu. Khanif Fadle namanyer. Smpai sekarang still berhubung melalui facebook. Itu salah seorang rakan baik aku di Sarawak dulu.


1998 aku ke Alor Setar, Kedah selama setahun. Time tu aku form 3. amik PMR. Peristiwa tak bleh blah, sehari sebelum PMR ada satu rehearsal la utk tgk angka giliran n tempat duduk di dewan peperiksaan, aku tak pegi. Kenapa? Sbb masa tuh aku duk giler kat El Regina Tajuddin (aweks hot gimnastik masa tuh) aku duduk depan tv tgk slot Remaja kat TV3 ada awek tuh. Boleh tak? Layan~


Alor Setar aku mula berjinak ngan berbasikal. Aku memang suka berbasikal tak kire kat mane mane.. memang satu alor star tuh aku conquer~ perk.. time tuh kawan pon ramai, semua baik baik. Sekolah kat Sekolah Menengah Syed Mohammad Al-Bukhari. Sempat belajar dialek kedah n perangai orang kedah ni. Satu yg aku notice, aweks kedah nh mcm sombong skek. Tak le sombong sangat tp mcm jual mahal ler.. huhuh~ tak tau ler kan kalu time tuh aku terkena awek yang sombong.. tapi last last layan gak. Heh~


Last time, aku belajar kat Cosmopoint, terjumpa kawan lama aku masa kat Kedah dulu. Nama Hairi. Memang kecik sangat Malaysia ni. Setahun lepas tuh aku jumpa lagi sorang kawan baik aku masa kat kedah dulu. Faizi plak.. Betul sangat kecik Msia.


Lepas Kedah, aku terus ke Terengganu selama 5 tahun. Masuk form 4 sampai form 5 kat Sekolah Tengku Bariah. Kat terengganu nih memula culture shock gak ler.. sbb mcm takde pembangunan. Tempat macam pekan, takde wayang, wayang kulit ader ler..~ tapi kengkawan sumer ok. Terengganu paling besh dialek. Haha, banyak giler smpai skrg aku masih belajar lg dialek dialek ulu. Syok beb~


Beghayok!

Brekmok!

Koya

Enja

Gemok deybok (gelaran utk aku suatu masa dulu~)


Sampai sekarang, parents aku still kat sane, aku jer cari makan kat KL ni. Asimilasi ni bagus sebenarnyer dan aku berterima kasih pada ayah aku sbb beri peluang pada famili utk berasimilasi dengan sesuatu tempat.


Cakera berputar kembali: Yuna - Rocket

Thursday, June 11, 2009

Studio Markless










Sebenarnyer dah lama gambar nih berkubur kat pc aku. cuma tade mase nk upload kan jer.. aku ingat nk tolong mmber aku, nk promote skek studio mmber aku ni yang baru bukak kat ganu. mamat tuh nama salleh, orang panggil mat leh. so jadi ler MARKLESS.. hehe.. ok gak ler nama tuh.. siapa yang tak kenal mamat ni sure ingat dier sombong.. aku dah lama kenal dier.. dier byk ajar aku pasal kamera, teknik teknik masyuk dan angle angle yang bisa menggamatkan dunia fotografi. Ayuh ke website beliau~

Sebarang pertanyaan:

Misi Bee Hunt

Hasil kerja satu malam. aku try curik masa untuk wat video ni. Khas buat client besh, Faizi n Yanti merangkap founder Bee Hunt Wedding Videographer~
Alhamdulillah, client suka banget~ fuh lega~

Perlukah sedikit kelapangan?


Dah lama jari aku tak menari nari taip apa yg ada kat dalam otak aku ni.. bz sgt ngan dunia.. soal akhirat kadang kadang jer ingat
hehe..
ape ape aku edit lg entry ni~

kerja kerja kerja.. tahap bz giler sampai nk berak pon kene pikir 2x!

Thursday, May 21, 2009

Pre_wedding Ayez & Hariz




Minggu lepas aku ngan adik usha usha tempat berlangsungnya Persandingan Ayez aka shazanoor, merangkap opismate aku. dia kahwin ngan lelaki pilihan hatinyer Hariz. Quite a nice n gentle guy. kalu aku jd pempuan, sure aku ngurat mamat nih. aaww.. aku gay..~

So, tempat persandingan tuh kat Dewan Kesenian Islam, Shah Alam. besar giler dewannya. dalam tuh ada dalam 3,4 dewan lagi kut..~ sebenarnya tempat tuh bukan saja untuk persandingan, tapi untuk semua upacara start dari pertunangan, akad nikah n bersanding. all the events in the whole day. wow!! bukan wow idris ye.. 

so after take a few shots kat situ, kaji kaji skek tempat bersanding and all, aku ngan adik decide tuk take shot 2 merpati tuh sebagai prewedding. tapi tak banyak shots sebab kitorang kejar masa. ada event lain plak lepas tuh. sowei ayez n hariz...~

ape ape pon aku sempat bg gambar softcopy kat ayez..

"thank youuu~~~~"

katanyer~ ok chow~

cakera berputar lagi: Greenday - know ur enemy

Wednesday, April 8, 2009

Proses Membaikpulih Gambar
















Gambar ayahanda ku berumur lingkungan 20-an. Kebetulan masa aku edit gambar nih adalah hari lahir ayahku yang ke 55. So aku hadiahkan dia gambar ni kat dia. Dia teruja & gembira.

















Gambar diatas ni plak time ayah aku konvo baru dapat ijazah. masa tuh, arwah onyang aku ada lagi. tuh yang duduk kat sebelah wan aku baju oren tuh. 

* cakera berputar: Magik - Sewarna