Friday, December 31, 2010

Recap 2010



Selamat tahun baru semua pembaca, sanak saudara, famili dan aweks aweks sekalian.
banyak perkara aku lalui sepanjang 2010.. 


perkara agak membanggakan buat diriku:
- bukak company
- dah bertunang
- fans Cyrusphotography hampir 1k.. ok la kut... hehe
- byk job photography
- jumpe ramai kenalan lama di FB
- melebarkan sayap company ke borneo..
- penambahan team Cyrusphotography, welcome guys!
- buat charity





perkara agak menjengkelkan buat diriku:
- kurang masa bersama si dia sbb byk keje
- jarang blik kampung sbb byk keje
- dapat high blood pressure mybe sbb kerja mungkin..
- berat badan aku naik balik, dem!
- kerap migrain
- financial probs


* byk benda negatif aku di tahun 2010 relate ngan cara bekerja aku.. nampak gaya aku kene ubah cara kerja dengan lebih efisyen & teratur supaya balance work & rest.


ape aku nak buat tahun 2011?
- bykkan besenam dan jaga kesihatan
- langsaikan seberapa byk utang yg bleh..
- cari banyak job aka cari byk duit
- balance work & rest
- self management
- time management
- holiday ngan si dia


azam? aku dh bosan ngan azam.. heh
cakera berputar: click




Fadhlul Ain | Create Your Badge

Monday, November 22, 2010

kembali




kadang kadang kite kene kembali ke tempat asal kite. dah jauh kite pergi nk jugak toleh kat blakang ada ape ape tertinggal.. kalu ada masa, kita selesaikan mana yg tertinggal dulu .. itu pon kalu ada masa.. ada masa kah kita? siapa kata takde.. tuhan dah bagi kite 24 jam satu hari.. cukup utk kita buat banyak kerja.. yang penting cara kita bahagikan masa.. mane penting, mane terdahulu, mana lambat kite tinggal dulu.

dah syok syok pakai digital kamera, kengkadang perlu balik ke basic, film.. supaya kite tau dan paham betapa susahnya penggunaan kamera zaman dulu.. TLR, 35mm film, Polaroid, Lomo, PnS camera & sbgnye..

* sampai skrg aku x beli kamera film lg.. yg atas tu photoshop.. hik~

Sunday, November 14, 2010

Ilmu Hari ini #2



aku sedang buat kad kawin then nk cari mane tempat yg ada tulisan khat khat yg free dan cantik.. dan aku jumpe tempat ni.. amat berguna.

Monday, November 8, 2010

Wordplay


tgh busan busan kat office.. buat efx ni.. hehe, just 30 second clips.. 

Wednesday, November 3, 2010

Selamat bertunang Nuar & Lia


thanks nuax sbb bg aku peluang merakam hari pertunangan ko.  Appreciate alot bai..

ps: gelak gelak senyum lebar betul.. senyum skek nk tengok ada tak lesung pipit. kalu tak ada pon aku still nak cubit..

Wednesday, October 27, 2010

Tanya ABANG CYRUS #2




soklan:
RAW file untuk ape dowh? aku setting kamera aku RAW + FINE [dari dulu sampai skang] untuk amik gamba2 bese. sile advise taufu.. eh. sifu..

sebenarnyer tak de masalah pon kalu ko set RAW+fine.. cuma storage dia besar skek ler kalu banding ngan jpeg format (LARGE / MEDIUM / SMALL). kalu ko ada kad saiz 16GB taper.. tehehe.. kalu 2GB tuh.. luper kan jer la.. besenyer RAW file mmg sah sah dah 8MB ke atas.. kalu jpeg LARGE pon at least bawah 5MB jer..
mcm aku, lebih suka LARGE+FINE utk shooting biasa.. aku pakai RAW kalu utk event mcm shoot fireworks jer sebab lepas tu aku nk edit kaw kaw. hehe.. ape ape pon terpulang pada korang..

ps: semalam pegi JAIS.. setel sumer.. alhmadulillah. seb baik juru nikah tak tanyer ape ape.. huhu~ 

Friday, October 22, 2010

Tanya ABANG CYRUS



SOKLAN:
hye there.sorry ganggu tibe2.i know u dont know me bt i know u.cehh.ayat saspens.no,no, actually i've been following ur photoblogs and i LOVE ur photos.shots memang mantap. and since u're used to all this publishing thing, i sort of need ur opinion and help on somethings.harap boleh dijawab jika mempunyai masa & kesudian :)

1.kalau nak print for magazine,and layouts di edit dengan CS, kite perlu save dalam format ape untuk retain color, and senang bwak kt publisher?

2. Kalau kite amek pic biase gune dslr, resolution okay ke if we use that pic tros as a layout,full pagespread for magazine (size mag standard,around a4)?

tu je.again maaf tibe2 ganggu tapi kalau nk belajar perlulah tanye yang pro ryte?
thnk u vry much fr ur time n attention! :]






CYRUS:
ok first of all, tq tq tq sbb appreciate my work and all.. and saya bukan pro dalam industri ni.. baru je 12 tahun pengalaman.. ngahahaha.. still byk kene blajar..

soklan satu:
ok for publishing, semestinya kita set color mode CMYK. never use RGB for publishing.. RGB cuma bleh pakai utk web saja.. bila u pakai CMYK, insy'allah color dalam screen monitor anda dan printing sama 99.9999%.. wow! and utk qualiti yg besh, sila save as PNG..

soklan kedua:
ya, u can use the photo straight away without resize or change the resolution, but 1st of all make sure camera setting mestilah LARGE & FINE size.. u got what i mean rite?

kan dalam kamera ada 4 saizsetting ; SMALL, MEDIUM, LARGE & RAW FILE.. so choose LARGE. it should be ok..

Friday, October 1, 2010

Truth To Be Told




(To all designers out there, a word of truth. Not written by me. But I bliff it's kinda true. So what will ur future be?)

I had been in the CG line for 12 years now. When-ever there are some kid ask me if its good to go into this line. I will ask them "What do u want in your life? 

1) Money? 
2) Job satisfaction?
3) Flexible working Life

If your answer is number 1, sorry, art in Malaysia wont make you rich (May be 1 in a 1000 will get rich) after 5 years you may be able to get 3-4K, but to break the 5K barrier is difficult, then to break the 10k barrier is almost impossible. Unless:

1) U start your own studio (U dont need a lot of money to start, but u need a lot of money to survive)
2) U are good and lucky to get a good boss and u are the head of department or supervisor or something (Only 1 or 2 in a company, and has to be a big company)
3) Freelance (None-stable income + PITA to collect money)

And if your answer is number 2, sorry also. Becasue 80% of the time, what u do is not what u like. Changes after changes, u will end-up with the version that u dont like, perhaps u will start to hate it.

If your answer is number 3, LOL. Almost all studios now require u to work late, and guest what? U still have to go into the office the next morning. U work till 3 last night? may be u can be late for 1 or 2 hours. But what is 1 or 2 hours compare to working till 3 AM.
So if for those who like art and CG, just remain it as a hobby. When ppl told u that making your hobby as your career is fun. he is bullshitting u. U want money? Go study business, economy, Oil & Gas/ Aerospace Engineering, doctor, lawyer or even a start your own business nor matter how small it is. 
U want job satisfaction? Well depends what u like most. U like Flexible working hour, become a sales-man, insurance/property/direct-

sales agent. u will have plenty of time.

Trust me... youngman, before its too late. Dont waste your 3 years and 60K fees in this line. its not worth it. Trust me...

May be i shouldn't post it at the first place. I understand your situation, as i had gone through it myself. Ppl said the same thing to me 15 years ago, and i react just like u. But after so many years in this industry, i see some ppl in the same industry doing good, but majority of us are still suffering from the low pay, long working hour nightmare. and i dont see there is anyway to change this in the near future. Art can make money, but not in Malaysia, not even in Singapore, and Hong Kong and China. If u manage to work in Australia or NZ or even better, US or Europe, by all means go for it. But its not easy to get a job there especially in this line. 

After 12 years of doing what i love initialy, i started to think, am i doing this for myself, or for the client. Should i be so selfish to let my family suffer with me? How many hours can i see my wife and kid a day, or perhaps how many hours a week. Everyday when i go to work, my wife ask me if i am coming back for dinner, i can not give her an answer. And she ask me what time roughly do i come back from work, i cant give her an answer. And she ask again if i am coming at all that day, i cant give her an answer. I am like a police, i dont know if i am able to go home that day every morning when i step out of my house. U may think i bullshit, i am telling the truth, i live like that everyday. even on weekend when i need to go to my wife home town i have to turn off my phone, so they cant find me. I use to stay in the office for 2 weeks with all my cloths, underware and pillow. After that 2 weeks my girl friend break off with me. And i am not the only one that experienced this. If anybody already in this industry who never experience this, its either u are working in a not so happening company, or your boss is too good. 

Try ask ppl who are working in Silver Ant or MFX how is their working life, and u will be surprise. I know we are all doing what we like, but the client and your boss use that as an advantage, to make u work like a dog. U may be willing to take it for the sake of love for art, u may be thinking money is not important, u may think that 14 working hours is nothing. but how about your wife, how about your kid? How about your old and lonely parent? Are they suppose to suffer together with u, just because your love of art? If u are 21, fine no worries. 25? Still good. 30? Start thinking about what u want. 35? 40? 45?

Go to any animation studio or post production and see how many ppl there are over 35. In this line if u are over 35, u better be someone, other wise u are dead. At least 50% ppl switch line before 35, and that is if u are lucky. Dont ask me how many ppl over 35 that i had meet in this line. But i am sure everyone of them had a sad story. And i even know some is over 45, and their career is over, its gone. And they dont know what to do, because thats everything he knows. And he had 3 kids to take care of, and the eldest son is going to college. His salary may be 10K, so it would be 120K a year. How much do the college charge u? 20K for a year. Thats 2 months of his salary. How about other son, they are going to Uni soon. How abot house loan? Car loan? May be your son need a transport, a bike? a car? Well, do the calculation.

For those of them keep saying this line is good, this line is fun, this line can make money. U are either too naive, too un-experience, or u are working for the college. Yes, art can make money. But not everybody. So if u have a rich daddy to give u the money to start a studio, u are lucky. If not, u are just a slave to your boss, to your client, and to art. Think about it, not for now, but for the rest of your life. Think what u want to do when u are 40. And come back here and tell me.

my comment:
aku tak tau sape yg tulis.. aku dapat pon spam dari email.. aku baru 2 tahun dlm bidang yg sama.. ya, mmg byk smilariti kehidupan penulis dan aku.. boleh kata 99% sama.. skrg aku tgh mencari hala tuju baru.. kerjaya baru perhaps.. yg lebih stabil & relaks.. for the sake of my family..

Monday, September 20, 2010

PhotoM#3: Buried Alive teaser





while listening to AX7 - buried alive, dapat ilham buat photo manipulate ni.. post ni aku just nk show stock photo yg aku pakai utk projek kali ni. sumer diambil dari deviantart.


stocks i get from:

ground by valkiria-art.deviantart.com
lamp_stock_2_by_chop_stock
Male_Stock_24_by_Katanaz_Stock
Stock___Moon_by_wachowicz
stock_1_by_dutchystock
grave_stock_by_dyingbutterfly_stock
Field_10_by_PandoraLore_Stock
Cemetary_stock_6_by_Aphoticbeauty



agak lama jugak aku wat, sbenarnyer buat sikit sikit due to byk sgt kerja lain.. so xsure durationnyer brape lama. 

Tuesday, September 7, 2010

COMMERCIAL WORK







client Ministry Of Health
glad all done and very proud be part of the project.
doing the composition. setting layout. the background was mine.. shoot at my house. ahaha..
set timing, smoke effect on tea.
thanks to Aino for the lovely hand.. shoot her hand doing some stop motion.

Monday, September 6, 2010

AIDILFITRI '10


hari raya just around the corner, so dengan ini aku nak mengucapkan 
SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR BATIN
kepada semua geng blogger d blogsphere ni.

special dedication to 
my famili, Ayah Mama Abang, Adal, Ejul, Najwa
tahun ni takde duit raya, tgh sengkek.. hik!

Tuesday, August 31, 2010

HARI LEGA SEDUNIA


tarik nafas dalam dalam, hembus.. tarik nafas.. hembus..
aaahhh... separuh problem dah takde.. lg separuh nk setelkan.. alhamdulillah. Allah swt dh dengar doa aku, walopon aku ni byk buat dosa. 


Monday, August 23, 2010

FREELANCE: Design LOGO









Client: KAD ASiA
Software: ADOBE Photoshop & Illustrator
Duration: 2 hours


Work: kad asia is the company dat doing some printing and designing cards for any event and occasion. based in KL.

Wednesday, August 4, 2010

FREELANCE: VIdeo Montage










Client: HANIS (one of MLM millionaire)
Software: ADOBE Photoshop &  After Effect
Duration: 10 minutes


Work: this is just a teaser video. start from the scratches. designing layout and interface in PHOTOSHOP and working on animation in AFTER EFFECT. scale 720x576 PAL 25 fps

Tuesday, August 3, 2010

life is short



hidup ni terlalu pendek untuk membenci orang. ya aku pon penah membenci orang. tapi tak lama.. lepas sbulan aku xbenci dah.. baru lepas blogwalking td nampak 2,3 blog yg suka sangat rage.. tapelah masing masing. mereka ada hak. tapi kalu aku terlalu benci sgt takde la sampai nak ban atau kondem kaw kaw seorang individu tu.. cukuplah ngan maki skek skek.. tehehe.. tak perlu mmpengaruhi orang utk benci seseorang. itu dah salah. kcuali kita bgtao benda yg tak puas hati dan sebarkan utk pengajaran.

skg slalu kite dengar pasal GAZA. kengkadang aku tak paham la ngan Israel ni. derang tau derang jahat tapi derang tak mengaku. yg best nyer president dia ckp mereka diperlakukan berat sebelah.. dia marah sbb satu dunia benci Israel. dude, ko masuk kapal orang then tembak 9 orang yg takde senjata (sukarelawan) ngan beratus ratus peluru, de? sape tak marah sial!

FREELANCE: Design Custom Album




Client: Ushka
Software: ADOBE Photoshop
Duration: 1 fine day


Work: designing 11 layout which contained 22 pages all of them. the picture was snap by Ushka. he appointed me to design the custom album.

Saturday, July 31, 2010

At This Moment



at this moment aku mmg byk buat keje luar.
- efx artist d permanent post
- freelance graphic designer
- freelance video editor
- freelance photographer currently obses ngan snap baby¬

semua deadline lebih kurang jer.
sehari tdo 2-3 jam je..

tambah plak ngan masalah kat opis
- staff cam lahanat.

weekdays ngan weekend mcm takde beza je. shit! teringat pesanan ayah aku dulu, nnti bile dah besar buat kerja byk byk tape.. usia muda takper buat keje berat berat, byk byk. nnti bila dah tua dah xbleh nk buat ape ape. so aku ikut ckp ayah aku, try cari kerja kerja yg relate ngan scope aku dan buat sebanyak kerja yg boleh dan mampu. ya, mampu buat. kengkadang ada beberapa job yg aku terpaksa tolak due to kekangan masa dan kemampuan. tape. aku percaya rezeki Allah bagi sentiasa ada. 

Monday, July 26, 2010

Something for nothing








aku dapat email dari pensyarah. saje nk berkongsi. tak sure betul ker tak. korang pikirla sendiri.

Idea daripada orang-orang yang kerja kat PETRONAS - price control. Idea yang sangat menarik? Tapi adakah ianya berkesan? Nampaknya menjelang tahun depan harga petrol akan menghampiri RM 2.00. Mahu  supaya harga petrol turun? Kita perlukan satu tindakan bijak dan bersepadu.


Philip Hollsworth menawarkan idea bagus ini. Ianya LEBIH BERKESAN berbanding kempen "jangan beli petrol pada hari tertentu" yang dilakukan pada April atau Mei lalu. Syarikat minyak hanya akan mentertawakan seba b mereka tahu dengan tidak membeli petrol, kita akan menyusahkan diri sendiri. Ia lebih menyusahkan pengguna sendiri berbanding penjual.

Tapi, tak kiralah dari siapa idea ini yang mencadangkan pelan yang benar-benar berkesan.. Sila teruskan membaca dan ambillah bahagian dalam rancangan ini. Mengikut kenyataan dari negara-negara pengeluar minyak anggota OPEC harga seliter petrol adalah semurah 89 hingga 95 sen sahaja. Tetapi syarikat syarikat pembekal minyaklah yang mengaut keuntungan besar dari situasi sekarang ini. Kita sebagai pengguna perlukan tindakan agresif untuk 'mengajar' mereka bahawa PEMBELI juga ada kuasa untuk yang mengawal harga, bukan penjual sahaja.

Dengan harga petrol yang naik begitu tinggi sekarang ini, kita pengguna perlu bertindak segera. Satu cara yang disarankan untuk menurunkan harga petrol ialah dengan memberikan tamparan 'market leader' industri berkenaan, iaitu dengan tidak membeli petrol dari penjual tertentu. Ini dapat kita lakukan tanpa menyusahkan diri kita sendiri.

Ideanya begini :-

Untuk sepanjang tahun ini, JANGAN beli petrol   dari TIGA SYARIKAT
MINYAK TERBESAR DIDUNIA iaitu
1) ESSO/MOBIL
2) SHELL



Tiga syarikat gergasi inilah yang sebenarnya mengawal harga runcit petrol dan mengaut keuntungan untuk diri mereka sendiri. Sistem ini sejajar dengan cara business kapitalis Yahudi yang tidak langsung mempunyai perasaan bertimbang rasa sesama manusia.

Jika mereka tidak merasa penjualan petrol mereka menurun secara tiba-tiba sedangkan pesaing mereka akan terus maju, mereka akan mula menurunkan harga. Dan jika mereka berbuat demikian yang lain akan turut serta. Tetapi, untuk kaedah ini memberi kesan, kita kena memberitahu berjuta pembeli ESSO/MOBIL,SHELL